80 år med viktig oppdrag

Ukens mediekommentar fra Familie & Medier:

Morgenandakten på NRK P1 feirer 80 år, og vi stiller oss langt fremme i rekken av gratulanter.Til tross for stadige angrep har andakten bevart sin posisjon og berettigelse hos vår allmennkringkaster. Livssynsredaksjonen i NRK har i tillegg maktet å fornye Morgenandakten, slik at den nå har en markedsandel på hele 53 prosent, og et daglig lytterantall på nesten 400 000.

Hovedargumentet hos aktørene som ønsker å fjerne Morgenandakten, synes å være at livssynsformidling i NRK ikke skal innebære forkynnelse eller trosutøvelse, men at dette området kun skal belyses gjennom nøytral, kritisk journalistikk.  Dette er en total skivebom. Vi mener tvert imot at NRKs formidling av det kristne livssynet er viktigere enn noensinne og at den heller bør styrkes i fremtiden.

For det første har Morgenandakten vært med på å gi mennesker en himmel over sin hverdag. Mennesket har alltid vist at det søker et perspektiv utover det rent materielle. Vi er ikke skapt til å være endimensjonale vesener som kun forholder seg til det vi kan se og ta på.

For det andre lever vi i et flerreligiøst samfunn der det er viktig å kjenne sine røtter for å kunne stå trygt. I en etterkristen tid har mange en begrenset forståelse av hva den kristne tro egentlig går ut på. Fordommer oppstår der uvitenhet råder. Vil vi ha et samfunn preget av respekt for hverandres livssyn, trenger vi åpenhet og innblikk i hverandres trosutøvelse.

For det tredje bygger det norske samfunnet på kristne verdier. Menneskets unike verdi, omsorgen for de svakeste og høy arbeidsmoral er bare noen av verdiene som kan spores tilbake til kristendommens innflytelse på det norske samfunn. Dette er verdier vi kan stå i fare for å miste om kristen forkynnelse skal forbys hos vår allmennkringkaster.

Vi ønsker Morgenandakten til lykke med dagen, og ser frem til å følge de neste 80 årene, til beste for enkeltmennesker og samfunn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s