Nåde

Nåde

Et av disse store ordene som man ikke helt får tak i. Disse ordene som rommer for mye til at jeg kan håndtere dem, forstå dem, være herre over dem, som et univers av stjerner, planeter, måner, solsystem og galakser – som man, når man forsøker å forstå det, kjenner pustebesvær, i hvert fall noen, eller man blir frustrert over å møte noe man ikke har herredømme over.

Da gjør man to ting, eller tre.

Enten gir man opp. Man forholder seg ikke til universet, eller de store ordene, for den saks skyld. Man senker blikket og ser heller på asfalten, husveggen som ikke er malt, avisen, naboen – god dag – bilen som snart skal på verksted. Og jobben. Ikke minst den. Håndfaste, håndgripelige, og mulig å forstå, ja, bortsett fra naboen, kanskje. Da gir frustrasjonen seg. Ikke se opp. Bare ikke se opp. Det store er for stort.

Eller.

Man gjør det store mindre. Som når man flytter solsystemet ned på en forballbane og gjør sola til en appelsin og jorda, eller Tellus, til et knappenålshode – hvem vet forresten hva et knappenålshode er nå for tiden – eller man forklarer antall stjerner i galaksene, eller antall galakser, med å gjøre dem om til mynter, eller kongler, eller jeg vet ikke hva man finner på for å forstå. Jeg vet forresten ikke om sola heller var en grapefrukt. Forstå det skal man, okke som. Men forstår man de store ordene ved å gjøre dem mindre? Ved å gjøre dem forståelige, analyserbare, håndgripelige? Ved å gjøre seg til herre over dem?
Yter man mennesket rettferdighet ved å redusere det til antall meter blodårer og antall gram kalsium? Kan man forstå kjærlighet ved å redusere det til kjemiske reaksjoner eller psykologisk analyserbare handlingsmønstre? Forstår man universet ved antall, avstand og baner?

Man kan godt forsøke å forstå. Ja, man skal studere, observere, grunne over, forsøke å analysere – men universet er så mye, mye mer enn antall stjerner, eller størrelsen på jorda i forhold til sola, eller 4,2 lysår fra Tellus til Alfa Centauri. Eller var det 4,3?

Hvor er undringen og beundringen? Kan vi i møte med det store si som salmisten: «Når jeg ser din himmel, et verk av dine fingre, månen og stjernene som du har satt der, hva er da et menneske – at du husker på det, et menneskebarn – at du tar deg av det?» Eller har vi gjennomanalysert det store og gjort det så lite at undringen er borte? Hvor er den livsnødvendige forståelsen av at noe er større enn oss? La universet, og de store ordene, gjøre oss små, få oss til å omfavne ydmykheten, skape takknemlighet over at vi er sett og elsket. Og la det vi forstår bidra til å øke undring, beundring og takknemlighet.

Nåde.

Skal jeg la være å forsøke å forstå det? Nei, men jeg skal vite at isfjellet bare blir en fattig sammenligning der vi vet at for alt vi ser over overflaten, befinner det seg ni ganger så mye under vannskorpen.

Når jeg vet at nåde forteller om en himmelsk far som elsker oss, at han vil oss vel, ønsker å overøse oss med sine velsignelser, lengter etter å fylle oss med det som er godt, jubler over oss, gir sin sønn for å utslette all vår synd – selv når vi har sviktet og såret ham på det dypeste – og nåde forteller om en som ikke gir oss igjen etter hva vi har fortjent, men elsker og tilgir, renser og gjenoppretter, og elsker, sa jeg det? Når nåde er dette, så langt jeg kan forstå, skal vi vite at det fortsatt befinner seg ufattelige rikdommer under overflaten.

Vi har ikke herredømme over de store ordene. Heldigvis. De er større enn oss. For de går ut fra Ham som er Stor. De er rikere enn oss, og vi kan bare gjøre dem fattige dersom vi skal forstå dem. Men Gud kan åpenbare så mye av dem som han ser vi tåler. De åpenbaringene skal vi dele med hverandre, gladelig, og sammen la oss forstå mer og mer av lengden og bredden, høyden og dybden i de store ordene. Og samtidig vite at det aldri vil bli tomt for rikdommer å hente fra disse kildene. Med ydmykhet, forventning, undring og beundring.

Må Guds nåde være med oss alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s