Utfordrende og frigjørende om kristent lederskap

Henri J. M. Nouwen har skrevet en bok om kristent lederskap, ”To og to ble vi sendt”, en kort, poengtert bok som utfordret meg dypt.

I boka peker han på tre fristelser en leder står overfor: Å være betydelig, å være populær og å være mektig. Veien som beskytter mot disse fristelsene, kaller han kontemplativ bønn (en personlig relasjon med Gud), bekjennelse og tilgivelse (en nærhet til fellesskapet) og teologisk refleksjon (en nærhet til Guds ord og forståelse for hvordan dette relaterer seg til verden vi lever i – altså ikke teologi som en akademisk øvelse)

Noen korte sitat fra første del av boka:

”… jeg er overbevist om at en kristen leder i fremtiden blir kalt til å være fullstendig ubetydelig, og virke i denne verden uten å kunne tilby noe annet enn seg selv i all sin sårbarhet. Det var slik Jesus åpenbarte Guds kjærlighet.”

”Kristne ledere skal ikke bare være mennesker som har velbegrunnede meninger om tidens aktuelle spørsmål. Lederskapet deres må være rotfestet i et varig, fortrolig fellesskap med det inkarnerte Ordet, Jesus.”

Nouwen skriver videre om farene knyttet til å være en kristen leder uten å ha et dypt personlig forhold til Gud:

”Før vi aner det, knytter vi vår selvfølelse til meningene vi har om et eller annet emne.”

Og peker på veien ut:

”Men hvis vi derimot er grunnfestet i et personlig og fortrolig fellesskap med Livgiveren, blir det mulig å være fleksibel uten å bli relativiserende, overbevist uten å være stivbeint, villig til å konfrontere uten å gå i angrepsposisjon, mild og tilgivende uten å være svak, sanne vitner uten å være manipulerende.”

Dette er noe av det mest utfordrende, frigjørende og livgivende jeg har lest på lang tid.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s